A “ székelyek szent hegyé’’-nek nevezett Madarasi-Hargita, Székelyföld legmagasabb hegye, a tengerszint feletti 1801 méteren levő csúcsával. Az egyik legvarázslatosabb hely, kihagyhatatlan úticél Erdélynek ezen a részén járva.

A Zetavár Panziótól körülbelül két óra a megközelítése. Ivóban a filiói eltérőtől traktorra ülnek át az utasok, innen kb. 9 km hosszan, végig fenyveserdőn keresztül vezet az út a menedékházig, ahonnan gyalog folytatjuk az utat.

 A menedékház mellett induló ösvény folyamatosan emelkedik a csúcs felé a kellemesillatú fenyőerdőben. Először egy kiterjedt platóra érünk fel, majd innen tovább kapaszkodunk a törpefenyvesekkel kísért ösvény mentén. A növényzeten is látszik már, hogy 1800 méteres magasság környékén járunk. A csúcsra érve lenyűgöző látvány fogadja az embert.

A programba egy “székely piknik” is beletartozik, bőséges terülj-terülj asztalkámat varázsolnak a szervezők a hegyen, mert a friss  levegőn jól esik a harapnivaló.

Irányár: 100 euró/csoport a traktor (40 fő fér fel a traktorra) + 4 euro/fő az étel.

Megjegyzés: a Madarasi-Hargita személygépjárművel is gond nélkül megközelíthető. Télen hólánc használata kötelező a feljutáshoz!